Aromatični likerji za domače zdravice
Le kdo ne pozna babičinih alkoholnih pripravkov z okenske police, ki jih je obdajala tančica skrivnostnosti?
Tudi sami se lahko lotite dela, saj je priprava večine likerjev precej preprosta: sadje ali zelišča in začimbe, sladkor ali med in alkohol damo v veliko posodo, pustimo stati, precedimo in dobimo liker. Liker shranite v lepe steklenice – z nostalgičnimi steklenicami in ljubkimi etiketami pa spremenite liker tudi v prefinjeno pijačo za vesele zdravice.
Jajčni liker
Količina: za 3 steklenice po 350 ml
Čas priprave: 40 minut + 30 minut ohlajanje + 1 dan počivanje na hladnem
Uporabno: približno 4 tedne
1 vaniljin strok
250 g sladkorja
500 ml polnomastnega mleka
8 zelo svežih rumenjakov
350 ml ruma (54 %)
Vaniljin strok podolžno razpolovite in postrgajte sredico. 125 g sladkorja, mleko, vaniljino sredico in vaniljin strok zavrite ter odstavite s štedilnika.
Rumenjake in preostanek sladkorja v kovinski skledi nad vrelo vodno kopeljo z metlico za stepanje počasi stepajte do bele pene. Mleko ponovno zavrite in primešajte rumenjakovi zmesi.
Zmes mešajte nad vodno kopeljo s silikonsko lopatico, dokler se ne zgosti. Nato lopatico potopite v zmes, jo dvignite in narahlo popihajte na eno stran. Če nastanejo valovi, ki se ne izgubijo in spominjajo na cvet vrtnice, je krema dovolj gosta. Odstavite s štedilnika, pretočite skozi gosto cedilo in pustite, da se ohladi.
Primešajte rum, posnemite peno, nalijte v steklenice, zaprite in shranite v hladilnik.
Limončelo
Količina: za 3 steklenice po 500 ml
Čas priprave: 30 minut + ohlajanje + najmanj 2 tedna počivanje
Uporabno: najmanj 1 leto
8 bio limon
500 ml čistega alkohola iz lekarne (96 %)
450 g sladkorja
Poleg tega:
velik patentni kozarec (750 ml)
Limone temeljito umijte, rumeno lupinico na tanko olupite brez belega dela, zato da liker ne bo grenil. Lupinice denite v patentni kozarec.
Lupinice prelijte z alkoholom in kozarec dobro zaprite. V temnem in hladnem prostoru pustite počivati 2–3 tedne, vmes kozarec občasno pretresite.
Sladkor vsujte v 700 ml vode in kuhajte, da se raztopi, nato pustite, da se tekočina ohladi.
Odišavljen alkohol pretočite skozi gosto cedilo v skledo, lupinice zavrzite. Primešajte hladno sladkorno raztopino in liker nalijte v temeljito očiščene steklenice. Pred postrežbo denite liker za nekaj ur v zamrzovalni predal.
Knjiga prinaša tradicionalne recepte za 250 dobrot na sodoben način – za vkuhavanje, vlaganje, prekajevanje, sušenje in še marsikaj.